Norrköping

EU-konferens i Norrköping

Idag startar en EU-konferens i Norrköping på temat hur kompetensen behöver utvecklas inom vård och omsorg i framtiden. Det handlar om en sektor i stark utveckling, eftersom befolkningen i Europa blir allt äldre och lever allt längre.

Inga-Lill Felizia arbetar på Forsknings och utvecklingsenheten i Norrköpings kommun, och är en av värdarna för konferensen.

– Vi är fem länder som är med i det här projektet, det är Sverige, Norrköping och Motala sen är det Spanien, Danmark, Italien och Skottland som deltar. Det vi vet allihop är att vi måste hitta vägar för att dem som blir äldre håller sig friska och aktiva längre upp i åldrarna. Vi vet tillexempel att vår personal måste ha ett större teknikkunnande, säger Inga-Lill Felizia.

Vidare säger hon att det delvis handlar om hjälpmedel i hemmet för dem äldre.

– Också olika saker som kan hjälpa även dem som är sjuka att förbli i hemmet längre. Det finns någon form av myt att detta är ett sådant arbete som dels är ett gammalt kvinnoyrke att arbeta inom vård- och omsorgssektorn. Det finns också en myt om att det är tungt, att det är slitigt och att det bara är negativt.

I samtal och möten med ungdomar bland annat genom feriejobb under sommaren ger ungdomarna en positiv bild av arbeten inom vården, framtiden ser ljus ut, säger Inga-Lill Felizia.

– Det är en växande bransch, vi jobbar med det i hela Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".