1 av 2
Foto: Lovisa Gelin/SR Östergötland
2 av 2
Jörgen Gustafsson. Foto: Lovisa Gelin/SR Östergötland
östergötland

Trafikverket ansvarar för väglaget

"Under nederbörd måste man förvänta sig betydligt sämre väglag"
1:16 min

Det är Trafikverket som har ansvaret för väglaget på de allmänna vägarna. Och medan snön fortfarande faller får vi räkna med sämre väglag än om det varit uppehåll, berättar Jörgen Gustafsson på Trafikverket.

De allmäna vägarna innefattar Europavägar, riksvägar och hela länsvägnätet, och där är det alltså Trafikverket som ansvarar för att väglaget är så bra som möjligt.

Men det finns en väsentlig nyansskillnad, det berättar Jörgen Gustafsson som ansvarar för verkets drift och underhåll i Östergötland:

– Under uppehållsväder, viss tid efter nederbörd, så ska vi ha ett väglag som är framkomligt för trafiken. Under nederbörd måste man förvänta sig betydligt sämre väglag, och det är ju det som händer sådana här dagar, berättar Jörgen Gustafsson.

En vädertyp som denna med kombinationen av snö och kraftig vind och dessutom temperaturer som innebär att det är låg friktion gör att det blir väldigt halt på vägarna. Snön blåser ihopi drivor och entreprenörerna har fullt upp hela tiden, berättar Jörgen Gustafsson.

Störst problem under dagen har det varit i västra delarna som fått 2 -3 dm snö, på Östgötaslätten och runt Vadstena. På länsväg 32 har det tidvis varit helt stopp och så många som tre långtradare låg samtidigt i diket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".