Foto: Göran Billesson/Landstinget
landstinget

"Det kom som en kalldusch"

"Det kom som en kalldusch" - Catarina Engström, gruppledare (MP)
1:08 min

Inom Miljöpartiet i landstinget är man idag skakad över att den egna partivännen Gunnar Gustafsson oväntat röstade med alliansen istället för med den rödgröna gruppen, när finansplanen för de kommande tre åren togs igår.

Gunnar Gustafssons röst innebar att Sverigedemokraterna, som är vågmästare, inte fick avgöra beslutet kring landstingets finansplan.

Enligt miljöpartiets gruppledare Catarina Engström kom det hela som en kalldusch:

– Jag tror att hela gruppen tycker att det här är väldigt tråkigt. Den här personen har varit med i Miljöpartiet en längre tid och han har också varit aktiv i samarbetet med våra samarbetspartier Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, säger Catarina Engström, som tillägger:

– Ingen av oss hade en aning om att han skulle agera på det sättet som han gjorde, så att det leder ju till att det blir en förtroende spricka.

Gunnar Gustafsson har inte fått några ytterligare uppdrag i Miljöpartiet när landstingsfullmäktige nu idag valde personer till ett antal politiska uppdrag, berättar Catarina Engström efter att ha fått frågan om vilka konsekvenser allt detta får:

– Landstingsgruppen inom Miljöpartiet är överens om att det är en rimlig konsekvens, konstaterar hon.

Gunnar Gustafsson själv säger att han förstår att många partikollegor är besvikna idag:

– Vi ser ju lite olika på det hela. Jag röstade efter mitt hjärta, efter det förtroende jag upplever att jag har fått från väljarna.

Gunnar Gustafsson uppger som förklaring till varför han inte tog upp detta med partikollegorna innan, att partiet har varit väldigt samförhandlade med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och att han då kände att han hade ställt gruppen i en svår situation om han hade försökt få igenom det hela innan:

– Dessutom hade det kanske blivit en jobbig sitution om de hade försökt få mig att avstå från att komma på mötet eller något sådant, säger Gunnar Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".