linköping

Temavecka mot rasism

Amanda Landell: ”Vi vill att folk ska få mer chans att diskutera rasism”
1:24 min

Den här veckan hålls en antirasismvecka på Folkungaskolan i Linköping. Bakom temaveckan står studentföreningen Jämlikt folkungafolk.

Under veckan har föreningen ett bokbord, ordnar värderingsövningar för eleverna och på fredag kommer företrädare för den antirasistiska tidningen Expo på besök för att hålla en föreläsning om hur man bemöter rasism.

Amanda Landell, 16 år, som går första året på Folkungaskolans internationella profil är med och arrangerar veckan:

– Det är en vecka som vi kom på för att vi vill att folk ska få mer chans att diskutera rasism och främlingsfientlighet utanför klassrummen.

På skolan finns bland annat en skärmvägg där man kan svara på dagens fråga, som t ex är "vad anser du att rasism och främingfientlighet", så att eleverna själva kan reflektera kring ämnet.

Initiativet kommer helt och håller från eleverna själva via studentföreningen Jämlikt FaolkungaFolk, och Amanda Landell tycker att lärarna tycker om det de ser:

– De reaktioner jag har fått har varit postivia, de verkar tycka om att elever tar egna initiativ, speciellt när det gäller sådana här ämnen, säger Amanda Landell.

– Jag hoppas att folk börjar tänka mer kritiskt när de hör främlingsfientliga uttalanden och ska känna sig mer säkra och kunna ifrågasätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".