1 av 3
Lars Vilks föreläser i Linköping. Foto: Johan Gustafsson/SR Östergötland
2 av 3
Lars Vilks debatterar med Erik Berggren. Foto: Johan Gustafsson/SR Östergötland
3 av 3
Erik Berggren. Foto: Johan Gustafsson/SR Östergötland
Linköping

Lars Vilks visade ny rondellhund

"Det får man stå upp för" - Lars Vilks om den nya teckningen av Muhammed
2:17 min

Under stort säkerhetspådrag gästade den kontroversielle konstnären Lars Vilks Linköpings universitet i går. Trots att han nyligen fått ett nytt dödshot visade han upp en ny teckning på Muhammed som rondellhund.

Hans teckning av profeten Muhammed som rondellhund, från 2007, fortsätter att röra upp känslor. I går blev han på nytt dödshotad. Denna gången av en svensk medlem i den islamistiska al-Shabab-milisen i Somalia.

Lars Vilks tog själv saken med ro och visade under sin föreläsning upp en ny tecknad variant av Muhammed som rondellhund.

– Om man är en konstnär som är beredd att syssla med överskridande konst får du ta konsekvenserna. Det går inte och komma och säga att det här hade jag inte tänkt mig. Det är också viktigt att markera att hot och våld inte ska vara det som får oss att fatta våra beslut i en demokrati. Det är inte de rösterna som ska styra vår värld, säger han.

En stor mängd poliser var på plats på universitetet för att skydda den omstridde konstnären. Men till skillnad från en föreläsning på Uppsala universitet tidigare i år, där Lars Vilks blev attackerad, gick det mycket lugnt tillväga. Det var inga demonstrationer eller protester.

Föreläsningen handlade om yttrandefrihet och hur långt man kan gå med konsten i det offentliga rummet. Förutom den nya tecknade varianten av Muhammed som rondellhund visade Lars Vilks också nya varianter av sina tidigare teckningar av en jude som en sugga och Jesus som en elefant.

Den välbesökta föreläsningen, med cirka 230 besökare, ordnades av den Utrikespolitiska föreningen på Linköpings universitet. Ordföranden Alexander Bergholtz var nöjd med kvällen.

– Jag tycker det gick kanon. Jag tror det var en uppskattad föreläsning och allt gick som vi hade planerat.

Besökaren Frida Jonsson var också nöjd med föreläsningen.

– Det var intressant tycker jag. Det är roligt att höra på något som är så debatterat.

Erik Berggren, frilansjournalist och informationsansvarig på Institutet för forskning om integration, etnicitet och samhälle på Linköpings universitet, var inbjuden för att debattera med Lars Vilks. Han tycker att Lars Vilks själv håller liv i debatten kring Muhammed som rondellhund.

– Jag är väldigt kritisk till att Lars Vilks håller liv i det här projektet så länge och blåser på glöden hela tiden. Han turnerar runt i landet med det här som uppenbarligen irriterar så många. I diskussionen försöker man få det till en yttrandefrihetsfråga, men i första hand handlar det inte om yttrandefrihet utan det handlar om kränkning, säger han.

 – Det handlar om ett konstverk som är värt att kritisera, och det måste man kunna göra utan att bli anklagad för att inte ställa upp för yttrandefriheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".