Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Östergötland

Sämre lönsamhet för svenskt nötkött

Harald Svensson, Jordbruksverket: ”Lönsamheten kommer att minska”
1:18 min

Det ser dystert ut för de svenska nötköttsproducenterna. Enligt Jordbruksverket kommer EU:s avskaffande av handjursbidraget att påverka lönsamheten för många.

- Man kan givetvis förvänta sig att det kommer att bli en negativ effekt. Lönsamheten kommer att minska något för dem som levererar handjur nu. Det är därför naturligt att viljan att producera handjur blir lägre framöver än vad den har varit hitintills. Men jag tror inte att effekten kommer att bli så dramatisk stor av den här omläggningen, säger Harald Svensson.

Nöttköttsproducenter som Sveriges Radio Östergötland varit i kontakt med säger att avskaffandet av handjursbidraget troligen kommer att leda till att fler nötköttsproducenter kommer att sluta med sin produktion. När bidraget inte längre är kopplat till produktionen kan det naturligtvis ske, säger Harald Svensson.

- Ja i dag så är ett villkor för att få stödet att tjurar eller stutar levereras och det är klart att kan man få det stödet utan att leverera de här djuren till slakt. Det finns då en risk att intensiteten i jordbruket blir lägre framöver. I områden där det redan i dag är tveksam lönsamhet att produktionen blir ytterliggare reducerad i de områdena, säger Harald Svensson.

Vad tror du om utvecklingen på längre sikt?
- Vi är medvetna om att produktionen av olika slag av kött och mjölk har befunnit sig på ett sluttande plan under en längre tid. Det beror delvis på omläggning av stödsystemet men också på att konkurrenskraften i stort tydligen inte är tillräcklig för att vi ska kunna behålla produktionen i Sverige, säger Harald Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".