Foto: Göran Billesson/Landstinget
Motala

Arbetstidsmodeller debatteras

1:02 min

De omdiskuterade alternativa arbetstidsmodellerna i landstinget har nu varit uppe för debatt. Scheman som är populära bland personalen blir för dyra och måste bort enligt politikerna i alliansen.

Men det finns ett alternativ som landstingsledningen förespråkar, den så kallade poängmodellen.

Arbetstidsmodellen 90/10 innebar att man hade en sänkt tjänstgöringsgrad och personalen var med i en pol för att täcka upp eventuella luckor i schemat. Arbetsmodellen användes dock inte på rätt sätt och blev för kostsam säger Marie Morell.

– Problemet var att alla medarbetarna inte fanns med i polen men alla hade sänkt tjänstgöringsgrad. När det gäller poängmodellen så är det så att man viktar de olika arbetspassen beroende på hur angeläget det är att man täcker dem i första hand. Så ska var och en medarbetare samla ihop ett visst antal poäng under en viss period för att då nå upp till den bestämda tjänstgöringsgraden.

Vidare säger hon att det säkerligen finns fler arbetstidsmodeller inom landstinget i Östergötland men poängmodellen är den som förespråkas.

– Poängmodellen är helt okej att använda för den anser vi inte vara kostnadsdrivande, säger Marie Morell.

Har 90/10 modellen någon framtid?

Det kanske den kan ha om alla är med och bidrar till att fylla upp den minskande fasta arbetstiden med att gå in på andra pass. Då kan den vara kostnadsneutral. På det sättet man hade gjort i Motala är den inte okej, säger Marie Morell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista