Katrin Norling och Pandora i Aachen Foto:Mariette Norling
Östergötland

Felaktig träning ger ryttare skador

1:36 min

De vanligaste skador som drabbar fälttävlansryttare är hjärnskakning och frakturer i samband med fall. Men nära hälften av skadorna beror på felaktig träning. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Under tre år har forskare i samarbete med Svenska ridsportförbundet studerat ryttares säkerhet i samband med träning och tävling inom fälttävlan.

Fälttävlansryttaren Katrin Norling från Mantorpsryttarna är medveten om att hon utövar en riskfylld sport och har erfarenhet av flera skador. Senast kraschade hon på VM:s terrängbana.

– Nyligen i Lexington så kraschade jag in i en stenmur och fick en fraktur under knäleden ner i benet, säger Katrin Norling.

Tidigare har hon brutit nyckelbenet i samband med ett rotationsfall, då hästen hakar i hindret med frambenen och slår över.

– Första gången jag kraschade som var ganska länge sen vet jag att jag red för fort in. Det var en studs, så det är klart att efter det får man en tankeställare. Att man fångar upp mer in till hindren, att man inte tar några dumma risker, säger Katrin Norling.

Studien är ett samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och Linköpings universitet. I studien ingår 357 svenska aktiva fälttävlansryttare, personer som från 2008 är registrerade i ridsportsförbundet i åldern 16 år och uppåt.

Studien visar att en av fem fälttävlansryttare drabbas av en eller flera skador under ett år.

– Fälttävlan är ju en idrott behäftad med risker vi såg en dödsolycka och flera allvarliga olyckor och incidenter som ledde till frakturer och multipla skador, säger Toomas Timpka, professor i socialmedicin och folkhälsovetenskap vid Linköpings Universitet leder studien.

Vidare säger han att fälttävlansryttare ägnar så mycket tid åt sin idrott som upp till 54 timmar i veckan så antal skador per timme är dock relativt låg. Men Förutom skador i samband med olyckor drabbas även ryttarna av överbelastningsskador.

– Knappt hälften av alla skador är faktiskt överbelastningsskador, axlar, nacke, rygg, knän. Alltså en följd av ensidig träning man har inte tränat tillräckligt mångsidigt och byggt upp de kroppsdelar man skulle behöva. Man har alltså gått för snabbt fram, säger Toomas Timpka.

Nu ska resultatet presenteras för ridsportförbundet så att man kan minimera ryttarnas risk för olyckor och överbelastningsskador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista