Liften i Yxbacken
Östergötland

Nästa vecka öppnar skidbackarna

Det kalla vädret gör att skidanläggningarna i länet öppnar rekordtidigt i år. Till nästa vecka planerar både Yxbacken utanför Norrköping och Tolvmannabacken i Kisa att öppna pisterna.

– Vi har för avsikt att öppna nästa helg, om det blir lördag eller söndag låter jag vara osagt. Men förmodligen kommer vi att köra igång på lördag, säger Christer Ekdahl, ordförande för NSK, Norrköpings Skidklubb som driver Yxbacken.

Snön och det kalla vädret kom tidigt i år. Driften av anläggningen är beroende av ideella krafter som kan hjälpa till med underhållet av backen.

– Som kan spruta snö i pisten i skift nattetid. Dessutom kolliderar det med både tränarutbildning och läger för ungdomar nu i helgen och i nästa vecka. Så det blir lite tufft för oss med bemanning nu nattetid.  Men vi försöker sy ihop det så vi kan ha kanonerna igång här hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista