1 av 2
Foto:Ines Micanovic SR Kronoberg
2 av 2
Östergötland

Advent blir allt mer energisnålt

Landskapsingenjör Johan Levander
1:23 min

Allt fler kommuner i länet byter ut sina gamla julbelysningar mot energieffektivare alternativ. Men det går långsamt framåt, eftersom de energisnåla LED-lamporna är dyra att köpa in.

Energisnålhet och julbelysning rimmar inte i första taget, men det försöker allt fler kommuner i länet nu att ändra på. Succesivt så byts de gamla ljusdekorationerna ut mot nya och mer energieffektiva alternativ. Men det är dyrt, förklarar Johan Levander som är landskapsingenjör i Norrköpings kommun och jobbar med stadens belysning.

– Det kostar ju mer än dubbelt så mycket att köpa in LED-belysning i jämförelse med den vanliga belysningen. Men utvecklingen går framåt så förhoppningsvis så kommer LED-belysning ner i pris så att vi kan satsa mer på det.

Trots att det kan bli en dyr historia för invånarna när kommunerna uppgraderar sig till mer energisnål julbelysning, så är det värt det. Det tycker i alla fall Norrköpingsborna Lisa Borell och Anders Karlsson.

– Ja, det tycker jag. De kan i alla fall försöka, eftersom det är så många lampor och de lyser ju nästan hela dagen när det är så mörkt nu, säger Lisa Borell.

– Klart att det kostar pengar, men är det till allas gang så är det säkert bra, menar Anders Karlsson.

Omställning dröjer några år.

I Linköpings kommun har de i år slagit på stort och bytt ut all belysning till LED. Riktigt så långt har inte de andra kommunerna hunnit.

Några år kommer det dröja innan allt är utbytt i Norrköping, tror Johan Levander.

– Ja, man tar det i den mån som man har ekonomi för det. Går något sönder så byter vi ut det till LED-belysning, men det kommer nog dröja några år framöver innan det är klart.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".