Johan Alberth, Johanna Köpsén, Erik Lund Foto:Raina Medelius SR Östergötland
Östergötland

Kraftig ökning av antal praktikplatser

Arbetar som praktikanter i Unga jobb-projektet
1:27 min

Antalet praktikplatser i Östergötland ökade kraftigt mellan december förra året och april i år. Det konstaterar de inblandade i projektet Unga jobb Östergötland, som några banker i länet startade vid årsskiftet.

Swedbank och de fyra fristående Sparbankerna i länet startade projektet vid årsskiftet för att få fram just fler praktikplatser.

– Vi är praktikanter, precis som vår målgrupp och precis som vår målgrupp blir vi försörjda genom det svenska välfärdssystemet, säger Johanna Köpsén som jobbar som praktikant i Unga jobb-projektet.

Vad tycker ni om projektet?

– Det finns väl som jag ser det två stora problem. Dels är det att man tränger undan vanliga arbetare. Det andra är väl att man inte har någon ersättning och folk kanske inte riktigt ser nyttan med att praktisera, säger Johan Alberth.

Unga jobb Östergötland drogs igång av några av länets banker och är nu ett samarbete mellan Regionförbundet Östsam, bankerna, länsstyrelsen och Europeiska socialfonden. För tillfället är nästan 350 ungdomar mellan 18 och 30 år ute i praktik i länet som arbetsmarknadsprogram, och det är nästan fem procent av de arbetslösa i den ålderskategorin, enligt statistik från projektet.

– När man tittar på statistik från december 2009 till april 2010 så ökade praktikplatser med 78 procent men det vill jag understryka att det är inte bara vårt projekt som har varit delaktiga i det. Det finns många goda krafter i Östergötland som verkar för det hela, säger Anna Sivertsson Schedin, projektledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".