Den nya Rakelradion (t.v.) vid sidan av den gamla S70-radion. Foto: Viktor Levander SR Östergötland.
östergötland

Polisen ska prata via Rakel

Närpolis Glenn Gustafsson:”Det är ganska förvirrande”
1:58 min

Den här veckan börjar polisen i Östergötland övergången till kommunikationssystemet Rakel. Tanken är att systemet ska ge bättre räckvidd och göra det möjligt för poliser att fritt välja vem eller vilka man vill kontakta.

Närpolis Glenn Gustafsson är en av dem som deltar i den sista övningen innan Rakel ska tas i bruk. Han tycker att den stora fördelen är att det är en helt annan hörbarhet i det här nya systemet så att man kan kommunisera på längre avstånd, men annars är det mycket nytt att lära:

– Det är ganska förvirrande att börja med ett helt nytt radiosystem, det snurrar i huvudet, konstaterar Glenn Gustafsson.

Rakelenheterna kan fungera både likt en kommunikationsradio där alla på fältet eller olika grupper kan anropas, men också mer som en mobiltelefon där enskilda poliser eller till exempel brandmän kan prata med varandra. I morgon börjar poliserna på fältet använda systemet, berättar Hans Lundgren som är projektledare för Rakel i länet:

– Det vi kommer att använda är så kalladd provdrift, vilket betyder att det gamla systemet S70 kommer att finnas med under det första kvartalet 2011 som en back up.

Hans Lundgren pekar på att kommunikationen över Rakel är också krypterad så att systemet inte går att avlyssna, något även Glenn Gustafsson tycker är positivt:

– För oss är det ett orosmoment att vi inte vet vad som är lämpligt att säga i radion. I skarpa lägen har vi ju alltid fått köra rakt ut i alla fall, men innan vi når dit så försöker man ju hålla saker hemligt för att vi ska kunna få arbeta ifred och för att vi inte ska förstöra kommande utredningar, säger Glenn Gustafsson avslutningsvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".