Östergötland

"Nya polisradion hotar rättssäkerheten"

Björn Lockström, fotograf: ”Vi får ett helt stängt polisarbete.”
1:58 min

Polisens nya radiokommunikationssystem Rakel som nu börjar användas i Östergötland försvårar journalisters arbete och försämrar insynen i polisens arbete. Det menar fotografen Björn Lockström som menar att det nya systemet, som inte går att avlyssna, i förlängningen hotar rättssäkerheten.

– Redaktionerna och media är helt i händerna på polisen. De kan styra och ställa som de vill och bestämma vad de vill ha ut, som arbetar som fotograf för flera stora nyhetsredaktioner i landet.

Många nyhetsredaktioner använder så kallade scanners för att lyssna på vad polisen säger över polisradion. På det sättet kan de snabbt vara på plats vid stora händelser.

Men när polisens nya kommunikationssystem Rakel införs kommer det inte längre gå att avlyssna trafiken och till nyheterna säger nyhets- och redaktionschererna på länets stora tidningar att det kommer försvåra nyhetsrapporteringen.

Björn Lockström menar till och med att Rakel innebär ett rättssäkerhetsproblem.

– Vi får ett helt stängt polisarbete som vi aldrig någonsin kan kolla vad de har haft för sig.

Men Hans Lundgren som är ansvarar för Rakelinförandet hos polisen i Östergötland tillbakavisar kritiken.

– Man ska ju ha insyn i vårt arbete men man ska inte få hur mycket insyn som helst. Att vi ska kunna jobba på ett bra sätt är viktigt och kunna hantera de här konfidentiella uppgifterna när vi behöver.

Kan det försämra granskningen av Polisen?
– Nej, det tror jag absolut inte. För det kommer ändå fram hur det vi gör hanteras.

Men en reporter eller fotograf kan ju inte vara på plats och se ett ingripande.
– Samtidigt är ju polisarbete så mycket mer än bara det som sker vid ett ingripande. Så den här lilla, lilla delen som man haft insyn i via polisradion är försvinnande liten.

Fotojournalisten Björn Lockström anser å sin sida att bevakningen av till exemepel brott kommer att bli utarmas.

– Man kan redan idag se i tidningarna att andelen kriminalnyheter har minskat avsevärt och den kommer förmodligen minska ännu mer, säger Lockström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".