Utbildningsminsiter Jan Björklund (FP) presenterade det nya betygssystemet igår.
Östergötland

Lärare och elever välkomnar nya betygen

Anna-Klara Ekström, lärare: ”Det är bra att man kommit överens.”
3:11 min

A för de bästa och F för dem som inte klarar kraven. Igår kom regeringen och Socialdemokraterna överens om det nya betygssystemet som ska gälla för grundskolan från och med näst höst. Dagens G, VG och MVG ersätts med den sexgradiga bokstavsskalan A-F.

– Det är jättebra att man kommit överens. Vi har varit oroliga i lärarkåren för att skolpolitiken blivit ett slagfält för olika korta inpass från politiken. Vi vill ha stabilitet så att vi vet vad som gäller, säger Anna-Klara Ekström som är matematiklärare på Navestadskolan i Norrköping.

Mycket jobb med att byta system blir det, tror hon.

– Det som är viktigt nu är att vi lärare får chans att ta till oss det nya. Att vi får tid och resurser. För det här är ett jobb som kräver att vi sätter oss in i det nya, vad som krävs för varje betygsteg. För tanken är väl att det ska leda till ökad likvärdighet och då måste vi lärare kunna diskutera så att vi kan komma överens i våra tolkningar av kriterierna.

Och bland eleverna på Navestadskolan var de flesta nöjda med att få en mer differentierad betygsskala.

– Jag tycker det verkar bättre med skalan från A till F. Om man har ett starkt vg så syns det att man har ett starkt VG, säger Johanna Lundin.

Jag tror att det blir bra om man är lite starkare i vissa ämnen men inte når hela vägen upp, säger Elin Boiardt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".