Miljöåklagare kritisk till dom i Högsta domstol

Miljöåklagaren i Östergötland och Sörmland, Christer Pettersson, riktar hård kritik mot en dom i Högsta domstolen, som friat en företagare, som orsakat ett större utsläpp av diesel.

Domen kommer att leda till färre åtal i miljöbrott och att flera pågående polisutredningar om miljöbrott läggs ned, anser Christer Pettersson.
Företagaren anlitade en saneringsfirma i efterhand och friades därför att det inte fanns en tillräcklig risk för att miljön skulle skadats - trots att diesel kom ut dagvattenledningar. Högsta domstolens dom är vägledande för andra mål. Enligt miljöåklagare Christer Pettersson kommer domen leda till att pågående polisutredningar om miljöbrott med liknande innehåll läggs ned och kommande polisanmälningar kommer i mindre utsträckning leda till åtal eftersom det krävs mer för att dömas för miljöbrott i liknande fall, som högsta domstolens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".