Linköping

Tuffare försäkringskassa kostsamt för kommunen

1:55 min

Kostnaden för personlig assistens till funktionshindrade i Linköping har nästan fördubblats det senaste året. Och det beror, enligt politiker, på att Försäkringskassan blivit hårdare i sina bedömningar och att den dessutom är tuffare i Linköping än i andra kommuner.

– När de skärper sin tolkning drabbar det oss, det måste vi reda ut med försäkringskassan för vi har märkt att man inte hanterar det här lika i landet. Tolkningen är inte alls lika hård i till exempel Jönköping, säger Jan-Willy Andersson (KD) som är kommunalråd i Linköping.

Kommunen betalar upp till tjugo timmar per vecka för funktionshindrades behov av assistens. Är behovet större betalar Försäkringskassan resten. Men Försäkringskassans tolkning av när funktionshindrade ska få hjälp enligt lagen har blivit hårdare. På Handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO, i Linköping säger ordföranden Börje Pettersson att fler får allt svårare att försvara de insatser man har.

­– Det innebär en oro för dem som har insatserna.

Men kommunen har nu avsatt extra pengar i sin budget att använda om Försäkringskassans bedömningar blir fortsatt restriktiva, berättar Jan-Willy Andersson.

– För att omsorgsnämnden inte ska hamna i bryderi har vi satt av 10 milojoner kronor, men de vill vi använda för andra angelägna saker inom nämndens ansvarsområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista