Linköping vill se lika bedömningar

1:37 min

På Linköpings kommun är man allvarligt bekymrad över den kraftiga ökningen av kostnaden för personlig assistens till funktionshindrade i kommunen. Antalet timmar som Linköping betalar för har ökat kraftigt det senaste året och man skyller på att Försäkringskassan gör olika bedömningar i olika delar av landet.

– Vi ser en tydlig förändring sedan december 2009. Vi har i princip dubblerat antalet timmar på området. Vi har samarbete med Norrköping och Jönköping, där ser vi inte alls samma utveckling, säger omsorgsdirektören Peder Elisson.

Politikerna i Linköping har avsatt cirka tio miljoner kronor för ökade kostnader för assistens till funktionshindrade personer kommande år. Det är planerad betalning för assistenttimmar som Försäkringskassan säger nej till men som kommunen anser är befogade. Bedömningsgrunderna myndigheterna emellan är alldeles för olika, anser Peder Ellison

– Jag vill ha ett nationellt bedömningsinstrument som omfattar alla delar av landet. Har man nationella lagstiftningar så ska det inte ha betydelse var i landet man bor.

Men Lars Clarvid som är områdeschef på Försäkringskassan i Linköping, och han säger att en ökning av kommunernas kostnader för personlig assistens kan ses i hela landet

– Bakgrunden är en dom i regeringsrätten där man ser annorlunda på vilka grunder man fattar beslut om assistansersättning.

Men jämför man Linköping, Norrköping och Jönköping är det ju bara i Linköping det ökar?
– Det är inte riktigt den bilden jag har.

Han håller i alla fall med om att det behövs ett arbetssätt som gör att det blir likvärdiga bedömningar i hela landet

– Inte för att jag tror att vi gör olika bedömningar utan för att vi ska vara säkra på att vi gör samma bedömningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista