Väntande passagerare på ett av de stillastående tågen. Foto: Lasse Hejdenberg / Scanpix
Östergötland

"Vi är hungriga och frusna"

Mellan 700 och 800 passagerare satt fast på de strömlösa tågen under hela eftermiddagen. Trots att det blev kallt och maten tog slut var folk ändå vid relativt gott mod.

Det var vid lunchtid som all tågtrafik stoppades efter att en kontaktledning mellan Kimstad och Gistad rivits sönder på två ställen. SJ har tre tåg som står stilla, två i trakten av Kimstad och ett mellan Gistad och Linköping.

Enligt SJ var det uppskattningsvis mellan 700 och 800 personer ombord på tågen. En av dem var Kent Ostiansson.

– Vi har suttit här sedan klockan tolv så jag är inte så himla glad på SJ. Först fick jag vänta fyra timmar på tåget i Mjölby och sedan åkte vi hit.

Under samtalet med SR Östergötland kommer information från tågpersonalen om att passagerarna nu kan lämna tåget med hjälp av det evakueringståg som körts fram.

– Det var på tiden för nu har det varit kallt och ingen mat, allt är slut. Vi är hungriga och frusna.

Är folk vid gott mod då?

– Ja då, vi sitter ju inte i sjön, vi sitter i tåget.

På SJ:s presstjänst bekräftar man att evakueringen av passagerna är igång. 

-- Vi håller på att evakuera dem nu. Vi hämtar dem med bussar, säger Ulf Wallin, biträdande presschef vid SJ.

Problemen i Östergötland ställer också till problem på andra håll i landet.

-- Det blir följdförseningar. Vi använder våra tåg i olika omloppsslingor. Det här är tåg som skulle gått upp till Sundsvall. Det innebär att det blir förseningar även på de sträckorna. Man får räkna med stora förseningar på flera andra sträckor i landet, säger Ulf Wallin.

Tåg mellan Stockholm och Malmö kommer att ledas om via Hallsberg med förseningar som följd.

– Vi hoppas att kunna köra som vanligt i morgon, säger Ulf Wallin.

Även pendeltågstrafiken i Östergötland står stilla på grund av de trasiga kontaktledningarna. Pendeltågen ersätts med bussar och så kommer det förmodligen att vara till i morgon, säger Sylvia Rydström, informationschef på Östgötatrafiken:

- Ofta är det enklare att fortsätta med bussarna kvällen ut, men vi vet inte säkert. Vi uppdaterar vår hemsida så fort vi har ny information. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".