1 av 2
Foto: Lovisa Gelin/SR Östergötland
2 av 2

Kritik mot snöröjningen

"Det är det vi kör på som är problemet”
1:17 min

Fackförbundet Kommunal i Östergötland är starkt kritisk mot hur snöröjningen fungerar och vill nu att kommunerna tar fram alternativa planer för busslinjerna.

– Blir det tillräckligt dålig snö, då vet folk att bussen går en annan väg. Då kan man undvika till exempel backarna i Svärtinge.

Att ta fram alternativa linjer vid snöväder är ett förslag från fackförbundet kommunal på hur kommunerna kan underlätta för busstrafiken.

Vad det gäller bussarnas trafiksäkerhet är kommunal inte orolig, där man kontrollerar både däck,värme inne i bussarna och belysning. Men de är däremot kritiska mot snöröjningen.

– Det är det som vi kör på som är problemet. Det är inte sandat någonstans, det är inte tillräckligt bra plogat och då skulle vi behöva snökedjor i princip.

Busschauffören Birgit Dongér berättar vad hon tycker är det största bekymret just nu.

– Det är halkan. Det är snö som inte är bortforslad. Det kan vara oplöjda vägar och ingen sandning heller och det måste vi ha.

Jörgen Johansson hoppas att det blir en ändring vad det gäller snöröjningen.

– Vi måste ha hjälp från kommunen och Vägverket i det fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".