1 av 3
2 av 3
3 av 3
Östergötland

Tågstoppet varade i tio timmar

Under större delen av tisdagen var det totalstopp för tågtrafiken genom Östergötland sedan en kontaktledning mellan Norrköping och Mjölby skadats. Tågtrafiken kommer att påverkas även i dag. I pendeltågstrafiken är det stopp fram till lunch.

Kontaktledningen är skadad på fem, sex olika ställen längs en sträcka på sju mil men ambitionen är att tågtrafiken ska komma igång under onsdagsmorgonen, med begränsad framkomlighet.

Trafiken kom igång vid klockan 21.30, men bara på ett spår. Vid åttatiden nu på morgonen hoppas SJ att tågen ska börja rulla normalt igen. Men påpendeltågstrafiken kan först börja rulla normalt vid lunchtid. Tills dess ersätter bussar pendeltågen.

Tåg på sträckan Stockholm-Malmö leds om via Hallsberg. Stoppet kommer att leda till förseningar även på andra sträckor.

Ronny Hörstrand, pressjour på SJ i kväll, beklagar det inträffade.

– Det är jättetråkigt. Ingen mer än vi vill ju att våra passagerare ska komma fram i tid. Det är det vi lever på.

Vad säger ni om de passagerare som säger att de aldrig kommer att resa med SJ mer?

– Det är jättetråkigt. Det är ett misslyckande.

Det var tre tåg från Malmö, på väg upp mot Stockholm, som stod stilla på sträckan. Uppemot 800 tågpassagerare satt fast i strandsatta tåg under dagen sedan kontaktledningen rivits ned mellan Norrköping och Mjölby. De evakuerades under eftermiddagen och kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".