Östergötland

Kommunerna tveksamma till Rakel

Det nya kommunikationssystemet Rakel är kostsamt att införa för kommunerna. På flera av länets kommuner är man är osäker på om systemet kommer att ge valuta för pengarna.

– Bidrar det till en bättre effektivitet i organisationen kan kostnaden vara försvarbar. Det är där osäkerheten finns tycker jag. Vad får vi för det här? säger Anders Lind, kommunchef i Kinda.

Till kommunikationssystemet Rakel som just nu införs inom polisen i länet, kan också andra myndigheter koppla sig. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ansvarar för systemet, har haft svårt att täcka kostnaderna för utbyggnaden och man vill nu att även bland anant kommunerna ska ansluta sig.

Men det kostar pengar. Varje Rakelapparat har förutom inköpskostnaden en abonnemangsavgift på nästan 10 000 kronor per år. Håkan Jansson, som är säkerhets- och räddningschef i Mjölby kommun, tycker att systemet har för få användningsområden.

– Det är där vi har ett problem. Kommunen har inte hur mycket pengar som helst. Man måste se på kostnadsbilden som helhet.

Flera av länets kommuner säger man att kostnaden för Rakel är stor och att man är osäker på vilken valuta man får av systemet. Anders Lind, kommunchef i Kinda, menar att MSB inte har kunnat visa på tillräckliga fördelar med systemet.

– Där ligger ett av problemen. MSB kan inte tydliggöra det här för kommunerna om det här blir en sådan nytta att det försvarar kostnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".