1 av 2
2 av 2
Passagerare evakueras från ett av de stillastående tågen Foto: Lasse Hejdenberg /Scanpix
Östergötland

Fortsatta störningar i tågtrafiken

Båda spåren på stambanan är nu öppna igen efter gårdagens tågkaos i Östergötland, men det lär ta hela dagen innan kollektivtrafiken rullar som vanligt.

Det var vid lunchtid igår som det blev totalstopp i tågtrafiken genom Östergötland efter att en kontaktledning gått sönder. Tre tåg med runt 800 passagerare ombord blev stående på spåren och först sent igår eftermiddag inleddes evakueringen.

Orsakerna till att det tog så lång tid var flera, konstaterar Trafikverket idag.

– Vi var tvungna att söka av en väldigt lång sträcka och det var flera fel på samma sträcka. Dessutom var det kallt, mycket snö och  svårframkomligt, säger Lennart Helsing på Trafikverket idag.

Vem är det som bestämmer om passagerarna ska evakueras?
-- Den som kör tåget ansvarar för sina passagerare och sedan försöker man i samverkan med oss bestämma vad som är bästa metoden. Jag vet att ett av de här tågen stod väldigt oländigt till. Vi kunde inte heller säkert säga att allt var strömlöst runt spåren och det var svårt att komma fram med bussar. Så det blev en väldigt svår evakuering.

Sedan klockan tio idag finns det nu fungerande dubbelspår på sträckan Mjölby-Norrköping, men enligt SJ kommer trafiken, trots det, att vara reducerad under hela dagen och att det kan medföra inställda pendeltåg.

Hur länge kommer trafiken påverkas?
Den kommer att påverkas under hela dagen. Vi har fordon på fel plats och personal på fel plats. Det kommer att ta hela dagen innan vi rett ut det, så tågtrafiken kommer att påverkas hela dagen, säger Ronny Hörstrand på SJ:s presstjänst.

De 100-tals resenärer som tillbringade timmar på ett stillastående och strömlöst tåg utanför Kimstad igår kommer att få kompensation från SJ.

– Alla de här resenärerna kommer att kontaktas av oss och förutom den vanliga restidsgarantin så ska vi fråga vad de tycker är en lämplig kompensation, säger Ronny Hörstrand.

På Östgötatrafiken uppmanar man sina resenärer att vara förberedda på förseningar under dagen.

– Vi har jättemycket bussar beställda, men bussarna tar lite längre tid än tågen så man får räkna med förseningar, säger Burim Haradinaj på Östgötrafikens trafikledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".