Linköpings slott. Foto: Länsstyrelsen
1 av 3
Rekonstruktion av äldsta byggnaden Linköpings slott1150-tal. Illustration: Östergötlands länsmuseum.
2 av 3
Rekonstruktion av äldsta byggnaden Linköpings slott1150-tal
Rekonstruktion av slottet på 1200-talets början med det nyupptäckta tornet.
3 av 3
Rekonstruktion av slottet på 1200-talets början med det nyupptäckta tornet.
Linköping

Sveriges äldsta profana byggnad

14 min

De äldsta delarna av Linköpings slott är 100 år äldre än man tidigare trott. Nya undersöknigar visar att den första byggnaden stod klar i mitten på 1100-talet.

– Utifrån våra undersökningar kan vi se att den här byggnaden, en palatsbyggnad som biskopen hade för representation, har alla tecken på att var en 1100-talsbyggnad. Dessutom var den väldigt slarvigt byggd. Varför hade man så bråttom?

– Då funderade vi. Vad var den största händelsen som man verkligen ville ha fram en skrytbyggnad till. Jo, det var det första svenska kyrkomötet i Linköping 1153. Då kom en påvlig delegat från Rom. Då ville nog Biskop Gissle imponera så nu var det bråttom och så byggde man den här kåken.

Vad har ni för bevis att byggnaden är från 1100-talet?
– Vi har daterat kalkbruk. Vi gjorde en C14-datering och fick byggnaden då reparerad till början av 1200-talet men det var från en första reparation efter en brand. Så vi var tvungna att hitta murbruk som inte blivit utsatt för brand. Alltså behövde vi gräva oss ner till grund och där har vi nu tagit prover. Och nu kan vi säga: Vi har Sveriges äldsta profana byggnad i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista