Foto: Sveriges Radio Östergötland
Östergötland

Östgötatrafiken har problem i kylan

3:12 min

Kylan och snön fortsätter att ställa till problem för Östgötatrafiken. All busstrafik är försenad och på grund av en sönderfrusen växel ställs pendeltågen mellan Mjölby och Tranås in under resten av dagen.

Tågen på sträckan ersätts av bussar. På grund av att flera pendeltåg är ur trafik är det också väldigt trångt ombord på de tåg som går, men enligt Östgötatrafiken går det bussar längs alla sträckor för att avlasta tågen. 

Inom den övriga busstrafiken i länet har det varit förseningar hela dagen.

– Bussarna kan inte på något sätt hålla tidtabellerna. Så fort en buss är full så kör den och sedan kommer nästa och tar vid, säger Sylvia Rydström, informationschef på Östgötatrafiken.

Så det är bara att ställa sig och vänta?

– Ja, tyvärr är det så idag.

Orsaken till problemen är det hala väglaget. Tidigare idag var det så halt vid resecentrum i Linköping att bussarna överhuvudtaget inte kunde köra ut och köer bildades. Det problemet ska nu vara åtgärdat, men halkan fortsätter att ställa till problem i stadstrafiken.

– Det är svårt att komma fram i och med att detär så väldigt väldigt ldigt halt på många ställen. Det tar lång tid att komma ut från hållplatserna när det är så här slirigt, säger Sylvia Rydström, informationschef på Östgötatrafiken.

Hon säger också att förseningar på mellan 30 och 40 minuter på vissa linjer inte har varit ovanligt under dagen.

– Nu är det väl något bättre, men man måste räkna med att det blir förseningar när det är sådant här väder. Säkerheten går alltid före. Tidtabellen får komma i andra hand sådana här dagar.

Även på landsbygden är bussarna försenade.

 – Där är det ju också väldigt halt, så vi har förseningar där med. Har man någon tid att passa måste man vara ute i god tid sådana här dagar och framförallt klä på sig ordentligt om man måste stå och vänta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista