HIV-test inte självklart för alla

"Chockfasen är det som kommer först"
2:06 min

Många människor som vill hivtesta sig blir avvisade i sjukvården, det menar organisationen Noaks Ark som i samband med internationella HIV-dagen idag efterlyser tydligare riktlinjer för sjukvården.

Antalet nya hiv-fall har ökat i länet under året, det misstänker man på landstingets smittskyddsenhet, men samtidigt finns det fortfarande brister när det gäller hur och var provtagning kan ske.

Idag uppmärksammas internationella HIV-dagen bland annat med ökad möjlighet till test på flera mottagningar.

På Noaks Arks avdelning i Östergötland känner man igen problematiken.

– Det finns definitivt fall där människor blir diskriminerade och inte får testa sig, säger Rickard Eriksson på Noaks Ark i Norrköping. De lever kanske ett helt vanligt svenskt liv i ett heterosexuellt förhållande och anses därför inte vara med i en riskgrupp.

Ina Nyberg-Gruffman kallas ofta in som kognitiv psykoterapeut åt Noaks Ark, och hon har träffat på flera HIV-positiva som inte fått korrekt bemötande när de sökt för provtagning på sin vårdcenral.

– Senast förrra veckan var det en person som berättade hur bemött hon blev. Där fick dom till slut kalla in chefen för att få göra provet.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind är medveten om att det ibland uppstår missförstånd om vem som får och kan testa för HIV. Uppdraget ligger hos alla vårdenheter, säger hon, men det händer att vårdcentraler tror att det bara är specialistkliniker som får utföra provtagning.

Vid årrskiftet sammanställs siffor över antalet HIV-positiva i länet, och på landstinget misstänker man en ökning jämfört med förra året. Enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind kan del av ökningen förklaras av att vi idag i större utsträckning reser till platser där HIV är utbrett, vilket också medför ett personligt ansvar att gå och testa sig om man tror att man utsatts för en risk för smitta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".