Jan Andersson på sin nya arbetsplats, Nya Parken i Norrköping
Norrköping

Jan Andersson tar över IFK

Jan Andersson: ”Jättehärlig utmaning.”
2:48 min

IFK Norrköping presenterade idag Jan Andersson som ny tränare och manager. Han har skrivit på ett treårsavtal med klubben.

– Jättehärlig utmaning. En fotbollsklubb i en stad men stolta traditioner och stora ambitioner. En härlig arena och bra stämning i snacket vi haft innan. Därför var det ganska självklart för mig att hoppa på det här jobbet.

Du är både tränare och manager vad innebär det?
– Jag är huvudtränare och sen får jag leda den sportsliga biten på a-lagssidan. Vi är några stycken som jobbar tillsammans och hur vi fördelar jobbet har vi inte bestämt än. Sen har jag det övergripande ansvaret.  Men i grunden är jag fotbollstränare och ska träna laget. Det är min huvuduppgift.

IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt tror på den nya organisationsmodellen med en manager som ytterst ansvarig för den sportsliga biten.

– Jag tror det är en organisationsform för framtiden. Det blir mycket klarare befogenheter för personer på olika positioner i föreningen. Så här jobbar man i storsträckning utomlands och jag tror vi får anamma det här i Sverige också.

Varför blev det Jan Andersson?
– Vi har tittat på ett antal olika kandidater. När vi sedan gjorde en analys kan vi konstatera att Janne blev vårt förstaval. Han besitter en sådan bred kompetens, har till exempel varit ansvarig för ekonomin i Halmstad under 13 år. Han har tränat lag som spelat ute i Europa.

Andersson har den gångna säsongen tränat ÖIS i Superettan. Laget floppade och hamnade på nionde plats. Klubben har också ekonomiska problem.

Halmstadsonens främsta merit är allsvenskt silver med Halmstad 2004 då han också utsågs till årets tränare.

Jan Andersson får sällskap av Tony Mårtensson och Stefan Hellberg i tränarstaben.

Fråga

Fakta: Jan Andersson

Tränarkarriär:

  • Halmstad 2004-2009
  • Örgryte 2009-2010
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".