Östergötland

Och nu får järnvägen mer pengar

Efter gårdagens haveri på tågsträckan mellan Norrköping och Linköping omdisponerar nu Trafikverket 500 miljoner kronor till underhåll av järnvägsnätet under nästa år.

– Järnvägssystemet är mycket störningskänsligt och sett i perspektivet av de senaste händelserna inser nog alla behovet av ett förstärkt underhåll, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm.

Den halva miljard som nu frigörs till järnvägsunderhåll tas inom Trafikverkets ramar, men omdisponeringen drabbar inte underhållet för andra trafikslag, enligt Gunnar Malm.

Han beskriver förstärkningen som en "god start". Underhållet hamnar nu på den nivå som myndigheten tidigare planerat för.

– Vi har ju haft en diskussion med regeringen sedan den tillträdde, och nu kan vi återgå till vår ursprungsplan, säger Malm.

Rent konkret ska verket åtgärda växlar och signalsystem.

– Det är mindre åtgärder som har stor effekt, säger Gunnar Malm.

Han beskriver det svenska järnvägsnätet som väldigt känsligt för störningar.

– Vi har ett åldrande järnvägsnät. Det som skiljer oss från övriga Europa är att vi har ett väldigt högt kapacitetsutnyttjande, med en tillväxt som vida överstiger vad man haft i Europa. I höst har vi aldrig kört så många tåg. Och vi kör längre tåg, tyngre tåg, bredare tåg och högre tåg. Allt detta gör att störningskänsligheten ökar. Det är väldigt små marginaler, säger Gunnar Malm.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".