Varierande sopavgifter i länets kommuner

Boxholm har den högsta sophämtningsavgiften i Östergötland och Linköping den lägsta.
Och bara Norrköpings kommun kräver att invånarna skiljer på komposterbart och brännbart avfall.

Det visar en kartläggning mellan kommunerna i länet.
Att jämföra sophämtningsavgifter är lite som att jämföra äpplen och päron - lösningarna skiljer sig mycket åt i kommunerna.
Det konstaterar Villaägarnas riksförbund i sin kartläggning och därför har Sveriges Radio Östergötland frågat aktuella kommuner i länet vad man får för pengarna.
I Boxholm betalar villaägarna mest nästan 2.200 kronor om året för hämtning av osorterade sopor men då får man tömd tunna en gång i veckan, vilket är ovanligt ofta.
Tar Boxholmarna själva hand om det komposterbara avfallet kan de spara in mer än halva beloppet och få glesare hämtning.
Norrköpings sopavgift är näst högst 2006 kronor om året med tömning var fjortonde dag och det är den enda kommunen som kräver källsortering av brännbart och komposterbart avfall i olika tunnor. 400 kronors rabatt för den som komposterar själv.
Linköpings sopavgiften baseras på sopornas vikt och enligt tekniska verken blir det ungefär 1150 kronor om året för en normal villafamilj. Det är den lägsta sopavgiften i länet. Enligt villaägarnas riksförbund ligger Östergötlands sopavgifter någonstans i mitten om man jämför med resten av landet.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".