1 av 4
Det försvunna flygplanet söks i terrängen utanför Linköping. Foto: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio
2 av 4
Torbjörn Mortensen, flygplatschef Linköping. Foto: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio.
3 av 4
Det försvunna flygplanet söks i terrängen utanför Linköping. Foto: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio.
4 av 4
Det försvunna flygplanet söks i terrängen utanför Linköping. Foto: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio.
Linköping

Pilot omkom i flygkrasch i Linköping

Britt Samuelsson, Flygräddningen
1:20 min

Ett mindre flygplan störtade vid 18-tiden i går kväll strax utanför Saab:s landningsbana i Linköping. Eftersökningsarbetet var svårt och det tog drygt två timmar innan piloten hittades död i det kraschade flygplanet.

Planet var av mindre typ av modell Cessna 150 med en person ombord. Planet hittades i närheten av Linköpings flygplats. Enligt räddningstjänsten var piloten död när man hittade flygplanet.

På Flygräddningen säger man att man tappade både radio- och radarkontakten med planet och strax därefter tog man emot en nödsändarsignal. Detta hände kort efter att flygplanet lämnade flygplatsen.

Anledningen till att det tog nära tre timmar för Flygräddningen att hitta flygplanet var att väderförhållandena var dåliga.

– Det är dålig sikt, det är alldeles mörkt ute och det är underkyld dimma, vilket har gjort det svårt att få dit en helikopter. Vi har kört med pejlgrupper från marken som har fått lyssna på radiofrekvenser och pejla i olika riktningar och det är därför det har varit svårt, säger Britt Samuelsson, biträdande räddningsledare på Flygräddningen. 

Torbjörn Mortensen, flygplatschef på Linköpings flygplats, säger att det är första gången något sådant här händer under de tio åren han har arbetat på flygplatsen.

– Piloten skulle genomföra ett övningspass. Vi stängde flygplatsen när det här inträffade och bandvagnar och räddningshelikoptrar hittade till slut flygplanet utanför flygfältet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".