Foto: Jakob Kindesjö / Sveriges Radio Östergötland
Östergötland

14 000 minuter försenat i år

”De borde ha lärt sig efter förra vintern”
1:52 min

Östgötatrafikens pendeltåg har tidigare tillhört de punktligaste i landet. Men det senaste året har över 1 200 turer varit försenade och nu är pendlarna frustrerade.

– I morse fick jag stå och vänta på ett tåg i 40 minuter, säger en pendlare.

Men det är kallt ut, har du inte förståelse för att det kan bli förseningar?
– Jo, men det var likadant förra vintern så jag tycker att de borde lärt sig lite. Och så ska vi få nya tåg men de kommer ju aldrig.

Ja, i veckan påmindes nog många pendlare om förra vinterns tågkaos när snön stoppade trafiken. Nu räckte en nedriven kontaktledning.

– Jag tror att man tyvärr måste räkna med att vi får störningar. Det viktiga är att man som resenär får information om vad som har hänt och hur man får hjälp, säger Östgötatrafikens vd Paul Håkansson.

2010 har varit ett tufft år för resenärerna på pendeltågen. 400 avgångar har ställts in och tågen har varit mer än 14 000 minuter försenade.

– Vi har haft problem de senaste åren. Det påverkar tilltron. Man ska kunna lita på att det går ett tåg var 20:e minut.

Men Östgötatrafiken lovar förbättringar. Störningsinformation till resenärer ska bli bättre, fem nya pendeltåg tas i drift om två veckor och så ska tågens underhåll förbättras.

– Det handlar både om trafikstyrningsteknik men också om investeringar i växlar och ställverk, säger Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".