1 av 2
Ulf Åkesson (tv) och kanslist Lars-Yngve Hallgren, Valdemarsviks IF
2 av 2
Valdemarsvik

Muddringen stjäl deras fotbollsplaner

1:32 min

Den planerade muddringen av Valdemarsviken kommer att innebära att fotbollsplaner försvinner från Grännäsområdet, något som bekymrar idrottsföreningen Valdemarviks IF.

Färre planer innebär att fotbollsspelande barn och ungdomar kanske måste bussas till andra planer utanför tätorten och det vore förödande, anser klubben.

– Idag har vi elva lag i gång och det kommer att sjunka. Vi kommer inte kunna ge ungdomar och tränare möjlighet att åka och träna så mycket som vi vill för att hålla friskvården i gång. Som vi ser det kommer det att försvinna lag och ungdomar. Det blir tufft, säger klubbens ordförande Ulf Åkesson.

Förutom att de fotbollsspelande ungdomarna och deras ledare i Valdemarsvik sannolikt inte är så intresserade av att få börja pendla för att kunna träna, kostar det också pengar. En oberoende konsult har gjort beräkningar och kommit fram till att det handlar om mer än 1,2 miljoner kronor under fem års tid. Visserligen räknar man med att länsstyrelsen kommer att bidra, men det löser inte problemet på sikt.

Behovet av fotbollsplaner på Grännas kvarstår, också för kommande arrangemang av fotbollscupen Niels Liedholm cup som varje sommar lockar ett 40-tal fotbollslag med ungdomar, ledare och anhöriga till Valdemarsvik.

Men kommunalrådet centerpartisten Anders Carlsson kan inte ge några framtida löften.

– Det är viktigt att vi kan ha den här verksamheten i Valdemarsviks kommun. Men vi har fotbollsplaner på andra ställen i kommunen och då kanske man måste titta på att ha ett samarbete med de andra föreningarna i ett par års tid. Jag går inte ut och lovar idag att vi ska ha en till plan på Grännäs, säger Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista