Foto: Jessica Gow / Scanpix
Östergötland

Många vill se över elavtal i kylan

1:21 min

Elbolagen i länet får just nu många samtal från kunder som överväger att binda sina elavtal. Många har förra årets höga priser i gott minne, säger Björn Persson, regionchef på Eon.

Redan i november steg elpriset till över 50 öre per kilowattimme och om kylan håller i sig kommer det, enligt prognosen, att stiga ytterligare i januari.  

– Vi har en ganska så stor anhopning av kunder som kontaktar våra kundcentra och vill diskutera sina priser, säger Björn Persson, regionchef på Eon.

Elpriset beräknas stiga till över 60 öre per kilowattimme i början av nästa år, enligt elprisjämförelsesajten elskling.se. Det är 20 procent mer än priset i november.

Den prognosen, tillsammans med det kalla vädret har fått fler att höra av sig till elbolagen. Eon har satt in extrapersonal för att kunna ta emot alla kundsamtal, och på Vattenfall har trenden att binda sina avtal varit tydlig hela hösten. Över 90 procent av deras kunder väljer fast pris när de tecknar nya avtal.

I vinter ska alla kärnkraftreaktorer vara igång och därför kommer det inte bli lika höga pristoppar som förra vintern, säger Björn Persson på Eon. Enligt honom vill många ändå ha en en större trygghet den här vintern.

– Jag tror att vädret påverkar ganska många, inte minst utifrån att det i  fjol var en speciell vinter med produktionsproblem och kyla som gjorde att priset rusade i höjden under vissa tidpunkter. Det tror jag att folk har i färskt minne. Man vill inte uppleva det en gång till med riktigt så dyra elräkningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista