Östergötland

"Tunga fordon bör ha vinterdäck"

Transportstyrelsen: "Vi rekommenderar vinterdäck"
1:29 min

Varje vinter kör ett stort antal lastbilar och bussar av vägen på grund av det hala väglaget. Ändå finns det inget krav på att tunga fordon ska ha vinterdäck.

På Motormännens riksförbund är man mycket kritisk mot att det inte finns något sådant krav. På Transportstyrelsen säger man idag att det bästa vore om alla tunga fordon försågs med vinterdäck:

– Transportstyrelsen rekommenderar att man väljer vinterdäck även på tunga fordon. Vi föreslog det i en remiss för två år sedan, att man skulle ha vinterdäck på tunga fordons drivaxel, men det har inte lett till någon förändring, säger Göran Andersson på Transportstyrelsen.

Regeringen valde att inte ändra lagen. Däremot tog man bort det undantag som fanns för utlandsregistrerade fordon. Det betyder att alla tunga fordon måste ha ett mönsterdjup på minst fem millimeter på sina däck.

– Det blev inte riktigt som vi hade föreslagit, men det får vi väl acceptera., säger Göran Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".