1 av 2
Haverikommissionens utsända på väg till olycksplatsen. Foto: Raina Medelius/SR Östergötland
2 av 2
Utredningschef Stefan Christensen.
Linköping

Haveriutredning inledd efter flygkraschen

2:41 min

Statens haverikommission är nu på plats i Linköping för att påbörja sin utredning av gårdagens flygolycka vid Saabs flygfält. Den 64-årige piloten omkom i olyckan.

– Vi tittar på hur olycksplatsen ser ut sedan kommer vi göra en undersökning av flygplanet på plats, säger haverikommissionens utredningschef Stefan Christenssen.

Planet, ett mindre enmotorigt propellerplan av typen Cessna, ska sedan flyttas till en lokal där haverikommissionen ska fortsätta undersökningen.

Hur lång tid tar det?
– Det beror på. Att undersöka vraket är en del. Sedan kommer vi att titta på väldigt många andra detaljer, flygplanet, föraren, flygledning, det som kan ha påverkat den här tragiska olyckan. Eftersom vi inte vet vad vi får ut av de övriga delarna så vet vi inte hur lång tid det tar. Men uppskattningsvis mellan 6 månader och ett år.

Det var vid 18-tiden igår kväll som planet försvann från radarn precis efter att det lyft från Linköpings flygfält. 

Både helikopter och bandvagnar sattes in in i sökandet, men arbetet försvårades av kylan och en tät dimma och först efter två och en halv timme påträffades det störtade planet runt 300 meter från startbanan.

Mer om flygolyckan:

Det försvunna flygplanet söks i terrängen utanför Linköping. Foto: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista