Elektrikerkonflikten slut

Elektrikerkonflikten blåstes av sent på pingstdagen sedan parterna accepterat medlarnas slutbud. Såväl fack som arbetsgivare var nöjda med helheten i det nya avtalet, som har arbetsmiljöfrågan i fokus.

Avtalet blev treårigt, men det kan sägas upp efter två år om förändringar i arbetsmiljölagstiftningen gör att den reglering av arbetsmiljön som parterna har enats om inte kan fungera som tänkt.

Enligt avtalet ska Arbetsmiljöverket ha tillsyn och det slutliga avgörandet i arbetsmiljötvister, som oftast handlar om pressade byggtider.

Facket Elektrikerförbundet ser avtalet som en väg mot bättre arbetsmiljö. Om inte arbetsgivaren följer Arbetsmiljöverkets beslut blir det ett brott mot kollektivavtalet som ger facket rätt till skadestånd.
-Lösningen på arbetsmiljöfrågan kommer att ge återverkningar på hela arbetsmarknaden, säger förhandlingschefen Ronny Wenngren till TT.

Arbetsgivarna i Elektriska installatörsorganisationen (EIO) är också positiva. Enligt förhandlingschefen Åsa Kjellberg Kahn innebär avtalet att risken för dubbla skadestånd i praktiken har eliminerats.

Arbetsgivarna är annars missnöjda med att inte ha lyckats få igenom ett förslag om att föra ner hanteringen av de för branschen så viktig ackorden till företagsnivå.

Det facket beklagar mest är den långa avtalsperioden; ett år hade man föredragit.

Nivåerna på löneökningar följer industrin i övrigt. Avtalet ger elektrikerna 6,7 procent på tre år, varav hälften i generella påslag och hälften i individuella potter. Därtill kommer en dags arbetstidsförkortning som motsvarar 0,5 procent. Dessutom ökar lägstalönerna med 0,5 procent extra det första avtalsåret.

Ackorden höjdes mer än de fasta lönerna, med 9,3 procent på tre år.

Konflikten inleddes den 10 maj då arbetsgivarna sade nej till ett medlarbud. Över 2 000 elektriker var ute i strejk. Problemen blev stora på byggen och industrier som är beroende av installationsfirmornas tjänster. För byggjätten Skanska innebar strejken att alla installationsjobb till slut blockerades.
-Konflikten kostade företagen och tredje man drygt 50 miljoner kronor, säger Åsa Kjellberg Kahn till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista