Falkhäll tvåa i bowling-SM

Stefan Falkhäll från BK Örnen i Norrköping blev tvåa när SM i Bowling avgjordes i Stockholm igår.

Mikael Ahlberg från Malmö vann den täta finalen med 177 mot 163.

SM i bowling avgjordes för första gången utomhus - i ett tält i Kungsträdgården i Stockholm.

De historiska mästarna blev Hammarbys Ann-Ki Larsson-Carlsson och Mikael Ahlberg från Malmöklubben Kulladal.

Det blåste kalla vindar genom bowlingtältet i Kungsträdgården och den något ovana miljön bidrog till att resultaten inte var i närheten av vad spelarna presterat tidigare under finalspelet.

Minst berörd verkade Hammarbys Ann-Ki Larsson-Carlsson, som genom säkert spel tog sitt andra SM-guld. Det första kom för fyra år sedan i Växjö.
-Det är en så häftig känsla att vinna SM. Kul att få vinna på hemmaplan också eftersom jag hade många kompisar i publiken, sade Ann-Ki.

Att det var diskomusik och trummor i bakgrunden och kyligare än vanligt var ingen nackdel.
-Nej, musiken var härlig. Det värsta jag vet är när det blir knäpptyst inför ett slag. Då kan man verkligen bli skärrad, sade hon.

I finalen slog hon 19-åriga juniorlandslagstejejen Martina Håkansson från SBC i Malmö med 187-154. Genom segern är Ann-Ki klar för Europacupspel senare i år. Förra gången hon fick chansen blev det en tredjeplats.

I herrklassen blev det en skrällseger för Mikael Ahlberg, som vann en tät final över Stefan Falkhäll från Örnen i Norrköping, med 177-163.

39-årige Ahlberg har tidigare vunnit några SM-guld i lag, men aldrig varit i närheten av en individuell titel. Han var nästan utslagen i åttondelsfinalen, men lyckades rädda sig kvar i mästerskapet och sedan gick allt hans väg. Först besegrade han världsmästaren Anders ”Linus” Öhman i kvartsfinalen, sedan tog han en övertygande vinst i semin mot Niclas Lindh, 222-197, i finaldagens bästa match, och slutligen hade han marginalerna på sin sida i finalen också.

För tvåan Stefan Falkhäll var det tungt. Det var fjärde gången som han slutade tvåa i SM, tidigare har det hänt 1990, 1991 och 2000.
-Det är tydligen min lott att bli den eviga tvåan, sade Stefan, som tillhörde landslaget i mitten av 90-talet och hade favoritskapet inför finalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".