Säkrare fiskeredskap ska rädda skarven från drunkning

Alldeles för många skarvar drunknar sedan det fastnat i  fiskarnas nät. Det anser fiskeriverket som nu vill utveckla  skarvsäkra fiskeredskap.

- Det är en fågel som finns i vår fauna och som bör finnas i vår fauna. Så vi måste lära oss att leva med den, säger Magnus Appelberg, laboratoriechef på fiskeriverkets kustlaboratorium i Öregrund.

-Ett sätt att minska konflikten mellan fisket och fågeln är att utveckla redskapen så att vi fångar mindre skarv och så att skarven inte förstör fångsten för yrkesfiskarna, säger Magnus Appelberg.

Den växande skarvstammen innebär problem för fisket på flera sätt. Dels kan fångsten skadas av fågelns angrepp på fisk i näten och dels drunknar varje år ungefär 10 000 skarvar i fiskarnas garn.

Enligt internationella konventioner som Sverige skrivit under ska fiskets bifångster minimeras, så decimering genom att fåglarna drunknar är alltså inte ett alternativ, förutom att det kan anses som stötande rent etiskt.

Enligt Magnus Appelberg har skyddsjakt, och att förstöra fåglarnas ägg i bona, inte heller nämnvärt minskat problemen.

Därför ska fiskeriverket nu först inventera hur stora skadorna på fisket egentligen är och vilken typ av redskap som är mest utsatta, för att sedan, inom en inte allt för avlägsen framtid, ta fram skarvsäkra redskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".