Länets kommuner positiva till miljömål

Samtliga 13 kommuner i länet är positiva till att arbeta för att uppnå de regionala miljömålen, men vad som ska  göras konkret är ännu inte klart.

Totalt finns det 15 nationella miljömål som snart kommer bli 16 då ett nytt mål om biologisk mångfald är under utredning.

I Östergötland har arbetet med trafik och miljö, bevarandet av kulturlandskapet och arbetet för att minska övergödningen fått särskilt hög prioritet.

Övergödning handlar om att det kommer ut för mycket näringsämnen i sjöar och hav, vilket många gånger leder till syredöda bottnar med döda växter och fiskar som resultat. Näringen kommer främst från trafik, avlopp och jordbruk och är inte bara ett problem för Östergötland utan för hela Sverige.

Lantbrukaren Börje Johansson, som odlar ekologiskt i Hultabygden söder om Linköping, är kritisk till hur arbetet för att minska övergödningen i lantbruket går. Han tycker att diskussionen handlar för mycket om teknik för att minska utsläppen istället för vad han menar är grunden till övergödningsproblemet, konstgödseln.

Andra menar att konstgödseln inte är ett så stort problem som eko-bönderna vill framställa det som, men är överens om att den totala mängden gödseln som läcker näring, måste minska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista