Linköping

Udda hus byggs för nytt mikroskop

I sommar ska en nytt och annorlunda hus stå klart på Linköpings universitet i Valla. Den metallklädda byggnaden ska inrymma ett elektronmikroskop som är ett av de första i sitt slag i världen. 

I den nya byggnaden ska forskare studera olika material på atomnivå, för att till exempel kunna ta fram bättre ytbeläggningar för skarpare verktyg. Lars Hultman, professor i materialfysik på Linköpings universitet, är mycket nöjd: 

Det här kommer att under flera år vara det största mikroskopet i sitt slag i Sverige och ett av de bästa i världen också. Nu för första gången får vi ett verktyg för att titta in i materiens mitt och se hur atomerna egentligen sitter ihop. 

Och kunna göra ännu bättre material?

– Ja, bättre än vi själva tror, hoppas jag.

Själva laboratoriebyggnaden ska ligga i kanten av universitetsområdet ut mot Valla fritidsområde och huset kommer att vara runt och platt, lätt lutande och med ett hål i mitten där det ska vara en trädgård. Huset blir utvändigt klätt med metallen titan.

– Det blir vad jag förstår den första byggnaden i Sverige som har en sådan beklädnad med en varm silverfärg.

Elektronmikroskopet byggs av ett holländskt företag och kostar drygt 40 miljoner kronor. Pengarna har donerats av en stiftelse - Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Materialvetenskap är ett strategiskt viktigt forskningsområde i Linköping med ett hundratal forskare. Det nya elektronmikroskopet är tänkt att även kunna användas av utländska forskarteam.

Och det blir en tålamodsprövande hantering, med veckor av förberedelser inför varje användningstillfälle, säger professor Lars Hultman. Mikroskopet är extremt känsligt för störningar. Det är mycket som måste stämma när bilder på atomer ska tas.

– Om inte det fungerar så gör man om det - med gott humör. Det lurar många överaskningar runt hörnet, alltså upptäckter av material som sitter därinne men som ingen har tittat på förrän nu, säger Lars Hultman.