Finspång

Fler lånar ut isutrustning för att minska olycksrisk

1:27 min

Varje år drunknar i genomsnitt 17 personer i samband med isolyckor i Sverige. För att öka säkerheten ute på i isarna väljer nu allt fler räddningstjänster att låna ut issäkerhetsutrustning.

På vintern är det många som gärna beger sig ut på isen, för att promenera eller kanske för att åka spark eller långfärdsskridskor.

Men långt ifrån alla har rätt säkerhetsutrustning och varje år drunknar i genomsnitt 17 personer i is- relaterade olyckor. Därför väljer nu flera räddnignstjänster runt om i landet att låna ut issäkerhetsutrustningar.

– Det här är ju ett prova-på paket, vi vill ju inte att folk ska ge sig ut utan utrustning första gången de beger sig ut på isen. Så nu har de chansen att få med sig utrustning när de provar på. Sedan antar jag att de köper sin egen utrustning, säger Anders Forsblad, styrkeledare i Finspång.

Det är första året som Räddningstjänsten i just Finspång lånar ut issäkerhetsutrustningen. Totalt är det ett 30-tal räddningtjänster runt om i landet som lånar ut ispik, isdubbar, livlina och visselpipa.

Det är det stora intresset för att låna flytvästar, en möjlighet som finns över hela landet under sommaren, som lett till att de nu testar också det här.

– Vi hade ju det här med flytvästutlåning på sommaren och vi vet att det är många som är ute på isarna vintertid så vi tyckte att de ska få chansen att få med sig säkerhetsutrustning även då, säger Anders Forsblad.

– Slår det här igenom så kommer vi köpa in ännu fler paket, fyller han i.