Norrköping

Ungdomar ska lära sig gränser för sexuella övergrepp

1:38 min

En stor diskussion om sexuella gränsdragningar pågår just nu på internet. Bloggen prataomdet.se publicerar hundratals personliga berättelser som handlar om hur svårt det är att veta var gränsen mellan sex och övergrepp går. Och Tjejjouren i Norrköping jobbar just nu med ett projekt för att informera de vuxna i skolan om hur viktig deras roll är när unga formar sin syn på sex.

– Det är de vuxna som sätter ramarna för hur man definierar vad en våldtäkt är. Så om någon har blivit utsatt för ett övergrepp är det väldigt viktigt hur det bemöts av de vuxna, säger Camilla Forsberg som arbetar på tjejjouren i Norrköping.

Hon är tillsammans med kollegan Sara Mühling initiativtagare till projekt Cajsa. De håller just nu på att ta kontakt med olika skolor för att få komma dit och spela upp en teater som handlar om vad en våldtäkt kan vara och hur den bemöts av de vuxna.

– Man ser ju otaliga exempel på när det inte bemöts på ett sätt som det kanske borde göra, eftersom vi har de här bilderna av vad en riktig våldtäkt är, som inte överensstämmer med hur det ser ut i verkligheten. De flesta övergrepp sker i den här gråzonen som prataomdet också tar upp, säger Camilla Forsberg.

Gråzonen är ett begrepp som syftar till sex som inte är ömsesidigt, men inte heller vad vi i vanliga fall kallar våldtäkt. Det kan handla om att inte våga säga nej, eller att säga nej men bli övertalad att säga ja.

Strax innan jul startade en blogg, prataomdet.se, som tar upp just detta. Efter en diskussion på internetforumet Twitter bestämde sig ett löst nätverk av journalister, med medieprofilen Johanna Koljonen i spetsen, för att starta bloggen eftersom de kände att det fanns ett stort behov av att prata om sexuella övertramp.

Nu har de publicerat eller länkat till hundratals personliga berättelser om sex i gråzonen. Flera handlar om personer som vaknat av att deras partner har sex med dem, men att man inte vågat säga ifrån eftersom det då skulle förvandlas till en våldtäkt.

Tjejjouren i Norrköping jobbar för att den här typen av berättelser ska bli färre i framtiden, genom att få sexualundervisningen i skolan att handla mer om värderingar och gränsdragningar.

– När du får en ganska fattig undervisning om sex och samlevnad i skolan, som den ser ut idag, så tror jag att många ungdomar tar till pornografin. Och där finns det vissa ideal, att det förväntas ganska extrema saker - flera stycken på en och så vidare. Är det vad man utgår ifrån som ung så är det kanske det man förväntar sig också. Att det är så det ska vara, säger Sara Mühling.