Motalakvinna dömd till vård för mord och mordbrand

Idag kom domen mot en 42-årig kvinna från Motala som åtalats för att ha anlagt den brand där hennes sexåriga dotter omkom.

Kvinnan döms skyldig för mord och grov mordbrand. Tingsrätten anser att det är styrkt att kvinnan har haft för avsikt att anlägga branden i sin lägenhet och genom ett utvidgat självmord ta sitt eget och dotterns liv.

Det var i mitten av januari i år som en lägenhet i Motala brann. Räddningstjänsten var tvungen att bryta sig igenom den stängda ytterdörren. Lägenheten var rökfylld och den sexåriga flickan avled senare av sina skador.

Både modern och dottern hade sömnmedel i blodet.

Kvinnan var i konflikt med den tidigare maken och hon själv skulle börja avtjäna ett fängelsestraff för misshandel och skadegörelse.

Tingsrätten anser att ingen utan nyckel kunnat ta sig in i den stängda lägenheten.

Kvinnan hävdar att hon lånat ut en nyckel till en asylsökande man från ett annat land, men det saknas bevis för att den utpekade flyktingen existerar.

Återstår bara kvinnan som möjlig gärningsman, anser tingsrättten. Detta styrks av ett tidigare självmordsförsök.

Kvinnan döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista