Norrköping

Skandinaviens största sågverk igång

1:56 min

I förmiddags startade produktionen i skogsindustrikoncernen Holmens nya sågverk i Norrköping. Bygget har pågått i ett och halvt år och verket blir det största i Skandinavien.

Under det första året väntas Bravikens sågverk producera runt 300 000 kubikmeter sågad trävara. Därefter kommer produktionen att stiga rejält.

– Det känns fantastiskt roligt ett sådant här långt projekt med alla dem med- och motgångar så är det här en väldigt viktig dag, säger Håkan Lindh, VD för Holmen Timber.

Genom ett knapptryck gick idag produktionsstarten för Bravikens sågverk, som är Skandinaviens största. Sågen har kapacitet för att såga 750 000 kubikmeter gran. Kostnaden för sågverket som ligger på en yta på ungefär 30 hektar ligger på drygt en miljard kronor. Runt 110 personer kommer att arbeta på det nya sågverket. 

Trots att lågkonjunkturen slagit hårt mot de svenska sågverken och med tanke på att sågverksindustrin har krympt något ser Håkan Lindh positivt på framtiden.

– Det här är en långsiktig satsning och vi tror väldigt på den produkt vi producerar, vi kommer att producera den industriellt. Det är en produkt som ligger i tiden, det är en klimatvänlig produkt och det är en produkt som faktiskt även under den här lågkonjunkturen tagit marknadsandelar.

Under det första året kommer sågverket att såga runt 260 000 kubikmeter gran, vilket kräver drygt 1 miljon kubikmeter grantimmer. Det motsvarar runt 100 fullastade timmerbilar per dag. Produktionen väntas sedan stiga rejält kommande år, 2013 är målet 550 000 kubikmeter.

– Vi säger och har räknat på att den skog som växer inom 10 mils radie skall räcka för det här sågverket, säger, Anders Öquist platschef för Bravikens sågverk.

Lovisa Gelin

Reporter
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista