Klicka för större karta
Östergötland

Norrköpingståg i våldsam krock

Ett regionaltåg på väg från Uppsala till Norrköping krockade i förmiddags med en taxi vid en järnvägsövergång mellan Sala och Heby. Taxichauffören och en passagerare i taxin avled omedelbart. 

Situationen på olycksplatsen beskrevs till en början som kaotiskt, men enligt Per Strömbäck vid polisen i Västmanland, har man redan nu en bild av hur olyckan kan ha gått till.  

– Det finns en teori om att taxichauffören blivit bländad av solen och inte sett bommarna gå ner utan blivit fast mellan bommarna och så har tåget kommit, säger han.

Bilen ska ha släpats framför tåget i 500 meter och några timmar efter kollisionen bekräftade polisen att chauffören och hans passagerare omkom i kraschen. 

– Bilen är så pass tilltygad att man inte ser vad det är för märke på den. Det är i princip bara fyra hjul kvar, säger Per Strömbäck.

Ingen av de personer som fanns ombord på tåget skadades, men flera chockades. Enligt SJ fick de hjälp på platsen innan de bussades från olycksplatsen.

Tåget kunde lämna platsen vid 16.30 på eftermiddagen men krocken ledde till en rad inställda tåg på sträckorna Stockholm-Dalarna samt Uppsala-Norrköping. Nu ska Trafikverket undersöka om det fanns något fel på bomanläggningen.

– Vi kommer att kolla att den fungerar som den ska, men allt tyder på det, säger Guy Lindell på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista