1 av 2
Bild från Kumlaanstaltens övervakningskamera i samband med fritagningen av tre interner i januari 2004. Sedan dess har säkerheten förbättrats.
2 av 2
Lars Nylén
Norrköping

Inga rymningar förra året

För första gången under den svenska kriminalvårdens historia förekom inte en enda rymning från landets slutna fängelser under förra året, det uppger Kriminalvården i Norrköping. 

Kriminalvårdens rymningsstatistik för 2010 är unik. Förutom att antalet rymningar från de tunga, slutna anstalterna var noll minskade antalet avvikelser från de öppna anstalterna, från 40 år 2009 till 34 i fjol.

Rymningarna har stadigt minskat under 2000-talet och särskilt efter massrymningarna 2004.

Under förra året lyckades en intern ta sig över staketen vid den slutna anstalten Storboda i Rosersberg norr om Stockholm, men han greps omedelbart av personalen. Händelsen bedöms därför som ett rymningsförsök och inte en som en fullbordad rymning.

Det är en serie åtgärder som ligger bakom det minskade antalet rymningar, säger Kriminalvårdens chef Lars Nylén och lyfter särskilt fram personalens insatser. 

– Vi har i dag en utbildad och duktig personal. Den arbetar nära de intagna, fångar snabbt upp stämningar och kan ingripa, säger han till TT.

En annan förklaring är att Kriminalvården placerar de intagna mer omsorgsfullt och inte låter dem vistas med vilka som helst.

Lars Nylén betonar också att säkerheten höjts på de tunga fängelserna där risken för rymningar är störst. Många anstalter har fått ett förstärkt yttre skydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".