Länsmuseets styrelse polisanmäld

Det blir inga nya pengar till länsmuseet före sommaren. I stället förvärras nu krisen, det här sedan landstingets revisorer polisanmält länsmuseets styrelse för urkundsförfalskning. Någon har helt enkelt klippt och klistrat i revisionsberättelsen, som skickats med i länsmuseets årsredovisning.

I orginalet till revisionsberättelse finns en hänvisning till en bilaga. Där utvecklar revisorerna de brister de kortfattat pekat på. Bristerna i ekonomistyrning och budgetuppföljning kvarstår sedan förra året och styrelsen har reagerat för långsamt, skriver revisorerna.

Men i den ändrade revisonsberättelse finns inte det med. Dessutom överenstämmer inte namnteckningarna med orginalet. Bo Lenhammar gjorde polisanmälan i torsdags, efter att handlingarna till dagens sammanträde i landstingsstyrelsen skickats ut. Den skulle idag ha yttrat sig över årsredovisning, samt beslutet om ett extra tillskott till länsmuséet på nästan sex miljoner kronor.

Båda de ärendena har nu dragits tillbaka och kommer inte att behandlas förrän efter polisutredningen avslutats, säger kulturansvariga landstingsrådet Irma Görtz till Sveriges Radio Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista