1 av 2
Lars Stjernkvist (S) var självkritisk på dagens presskonferens. Foto: Maria Turdén/ Sveriges Radio Östergötland
2 av 2
Överåklagare Gunnar Stetler leder förundersökningen.
Mutskandalen i Norrköping

Stjernkvist självkritisk

2:14 min

Idag offentliggjorde Norrköpings kommun den oberoende granskning som gjorts efter muthärvan som uppdagades i höstas. Slutsatsen är att skandalen hade kunnat undvikas om rutinerna följts och kontrollen varit bättre. 

– Det finns en del brister i regelverk och rutiner som underlättar för den som vill begå oegentligheter, sa kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) på dagens presskonferens om den granskning som gjorts. 

Det var i början av oktober som uppgifterna om att en tjänsteman på stadsbyggnadskontoret i Norrköping fått sitt sommarhus ombyggt för runt 200 000 kronor, men låtit kommunen ta hand om notan under förespeglingen att det handlade om en takomläggning på Källvindsskolan, slog ner som en bomb i rådhuset i Norrköping.

Orsaken till att oegentligheterna uppdagades var att en journalist på tidningen Folkbladet börjat gräva i fakturorna för skolrenoveringen. Tjänstemannen valde då att berätta att pengarna, som på papperet gått till takomläggningen, istället använts till en sommarstugerenovering.

Kommunledningen kallade till presskonferens, en polisanmälan gjordes och den oberoende revisionsfirman Ernst & Young fick i uppdrag att utreda skandalen.

Sedan dess har härvan vuxit. Sammanlagt är fem personer nu delgivna misstankar om brott, bland annat gäller det vd:n för det byggföretag som utförde renoveringarna. Och om bara några veckor räknar överåklagare Gunnar Stetler, vid riksenheten mot korruption, med att ta ställning till om åtal ska väckas.

På grund av den pågående förundersökningen har Ernst & Youngs granskning av renoveringsprojektet varit sekretessbelagd, men idag valde kommunen att offentliggöra de båda rapporterna. 

I den del som handlar om reparationen av Källvindsskolans tak är slutsatsen tydlig. Om kommunens faktureringsrutiner varit tydligare och kontrollen mer noggrann hade oegentligheterna kunnat upptäckas i tid och Lars Stjernkvist kunde på dagens presskonferens bara instämma.

– Vi har haft brister när det gäller kontrollen.

Och det är inte bara kontrollen som brustit. I sin granskning pekar revisionsfirman på en lång rad fel och avsteg från gällande rutiner:

  • Beslutet om renoveringen har inte protokollförts.
  • Ramavtalets faktureringsrutiner har inte följts.
  • Någon slutbesiktning av arbetet görs inte.
  • Kontrollen vid fakturering är otillräcklig.
  • Styrningen av projektet är svag.
  • Ansvarsfördelningen mellan kommunen och byggfirman är otydlig.
  • Så väl kvalitetsplan som dagbok saknas.

Sammanfattningsvis konstaterar revisorerna att kommunen behöver skärpa sina rutiner och se till så att de tillämpas systematiskt. De föreslår också att stickprovskontroller av olika byggprojekt ska göras löpande för att, som det heter, "säkerställa att gällande rutiner tillämpas."  

– Vi ska införa ett rotationssytem som jag tror är väldigt bra för att förebygga åtgärder. En annan sak som vi gör är att vi skärper kraven i våra upphandlingar. Det måste bli tydligare vad det är vi upphandlar och vad det är vi beställer, säger Lars Stjernkvist.

På dagens presskonferens berättade kommunen också att man upptäckt fel i ytterligare ett byggprojekt. 

– Ja, vi har ju upptäckt ett fall till vid en ombyggnad av ett äldreboende. Där upptäckte vi att det fanns felaktigheter i faktureringen vid en närmare titt, säger stadsbyggnadsdirektör Hans Revenhorn.

Även i det fallet var den tjänsteman, som nu är misstänkt för brott, inblandad.

– Han har ju haft samma funktion här som på Källvindsskolan.

Kommer det att komma fram fler likande fall?

Det är nu jag önskar att jag skulle kunna se dig i ögonen och säga att jag lovar att det inte kommer fram fler, men det kan jag inte med 9000 medarbetare. Däremot kan jag lova dig att vi ska ha de bästa rutinerna i landet, säger Lars Stjernkvist.

Mer om mutskandalen:

Arkivbild: Hasse Holmberg /Scanpix
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista