Foto: Jessica Gow/Scanpix
Östergötland

Många brutna handleder

Antalet patienter på länets ortopedmottagningar fortsätter att strömma till. De senaste dagarnas snabba temperaturväxlingar har lett till många halkolyckor och antalet frakturer är rekordhögt. 

– Antalet höft- och fotledsfrakturer är 50 procent högre, och handledsfrakturer är nästan dubbelt så många nu jämfört med hur det är annars, säger Andreas Meunier, verksamhetschef på ortopedkliniken.

De senaste dagarnas snabba temperaturväxlingar från minusgrader till plusgrader och tillbaka igen har gjort att vägar och trottoarer frusit till och på många håll blivit glashala. 

Många östgötar har halkat omkull och på ortopedmottagningarna, där man redan tidigare fått ställa in planerade operationer för att kunna ta hand om alla akuta frakturer, är trycket fortsatt högt.

Den vanligaste följden av en halkolycka är handledsskador men även antalet höft- och fotledsfrakturer har alltså ökat kraftigt.

Enligt Andreas Meunier är äldre människor särskilt utsatta för halkrisk eftersom de har sämre balans, men under den gångna vintern har östgötar i alla åldrar tvingats söka vård efter att ha halkat omkull.

Han säger också att det nuvarande vädret verkar hålla i sig ytterligare ett tag och påpekar samtidigt att det finns en hel del man själv kan göra för att slippa halka omkull och skada sig. 

– Man kan använda gångstavar och sätta isdubbar på skorna, undvika att cykla där det finns is, vara försiktig och ha en allmän riskmedvetenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista