1 av 2
2 av 2
Lasse Pettersson (VL) landstingsråd
Östergötland

Långa köer ger färre miljoner

Landstinget i Östergötland går miste om delar av regeringens så kallade kömiljard. Orsaken är att väntetiderna för att få behandling är längre än tre månader.

Den så kallade kömiljarden kom till för att sporra landets landsting att aktivt arbeta för att korta vårdköerna.

Enligt de nuvarande reglerna ska 80 procent av patienterna få träffa en specialistläkare inom 90 dagar och därefter få behandling inom ytterligare 90 dagar. De landsting som lyckas ge hela 90 procent av patienterna vård inom den föreskrivna tiden får som bonus en större del av kömiljarden. 

I Östergötland klarade man, enligt det preliminära besked som kom idag, 90 dagars-kravet när det gällde läkarbesöken och kan därmed inkassera 26 miljoner kronor. Däremot lyckades man inte uppfylla kraven när det gäller väntetiderna för behandling och går därmed miste om 19 miljoner kronor.

– Det är beklagligt att vi inte når målen för tillgänglighet till behandling, men positivt vi klarar tillgängligheten till besök bättre. Vårt mål är att ingen patient ska behöva vänta mer än 90 dagar till besök eller behandling, säger hälso- och sjukvårdnämndens ordförande Lasse Pettersson (VL).

Hur det går med själva kömiljarden i år återstår att se. Enligt en färsk uppgörelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) kommer nämligen kraven på att patienterna snabbt ska erbjudas vård och behandling att höjas ytterligare.

Enligt uppgörelsen får de landsting där 70 procent av patienterna får träffa en läkare och inleda behandling inom två månader dela på 800 miljoner. 200 miljoner ska öronmärkas för de landsting som lyckas åstadkomma detta för 80 procent av sina patienter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista