1 av 2
Linköpings domkyrka. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
2 av 2
Professor Shaofang Gong (mitten) med sina doktorander Allan Huyn och Jingcheng Zhang. Foto: Sofia Strindvall/SR Östergötland
Östergötland

Ny teknik skyddar gammal kultur

1:27 min

Snart kan svenska kyrkor fjärrstyra sin temperatur och luftfuktighet via internet. En forskargrupp vid Linköpings universitet håller på att utveckla ett tekniskt system, som redan har installerats i Linköpings domkyrka. Snart kommer minst 26 kyrkor i hela landet följa efter.

– Fjärrstyrning betyder att en person i princip kan sitta på sitt kontor och styra alla kyrkor, säger professor Shaofang Gong som leder arbetet med att utveckla den nya tekniken.

Systemet heter Culture-Bee och består av sensorer som placeras ut i kyrkorna. De mäter inomhusklimatet och är dessutom kopplade till element och ventilation så att de kan fjärrstyras via internet.

Med hjälp av pengar från Energimyndigheten och Svenska kyrkan ska det inom kort installeras i 26 svenska kyrkor.

Syftet är att hålla ett så jämnt inomhusklimat som möjligt för att de gamla och känsliga kulturföremålen ska bevaras på bästa sätt.

Om allt går som det är tänkt kan ett fåtal personer i framtiden styra inomhusklimatet i alla Sveriges kulturmärkta kyrkor.

Systemet ska också spara energi, genom att man till exempel bara höjer värmen när människor ska vistas i kyrkan, säger Shaofang Gong.

– Man kan sätta upp värmen innan samling och stänga av efter aktivitet.

I domkyrkan i Linköping visar stiftsantikvarie Gunnar Nordanskog dom små sensorerna som hänger på väggarna. Han är positiv till det ökade skyddet för kulturföremålen, men ser en risk om tekniken tar över för mycket.

– Risken är att det kan uppstå skador som inte tekniken mäter och som man inte ser, utan man måste kunna vara närvarande och övervaka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista